Bli miljövänligare med små ansträngningar

Miljö och klimatförändringar är något vi hör talas om allt oftare, och som många diskuterar såväl över Facebook som vid matbordet. Det engagerar och involverar människor i frågor och lösningar, och tur är väl det så att vi verkligen gör vad vi kan för att förbättra situationen. Många talar om att sluta flyga eller andra saker som skulle innebära en stor omställning för vissa människor. Men det är inte bara de stora förändringarna du kan genomföra för att bli snällare mot moder jord. Det finns förändringar i livsstilen som kan hjälpa miljön utan att du behöver märka av omställningen särskilt mycket.

Städning

Små förändringar för saker vi ofta köper eller aktiviteter vi ofta genomför, kan göra stor skillnad om man vidtar små åtgärder för att bli miljövänligare. Städning är en vardagssyssla som ofta behöver utföras och därför kan det göra stor skillnad om du byter ut rengöringsmedlen till mer miljövänliga sådana. Det finns att köpa miljövänligare produkter i affären och om du googlar lite så hittar du snabbt lösningar som involverar livsmedel som man kan rengöra med, dessa har du kanske redan stående i skafferiet. Vissa saker går att påverka mer än andra, det säger sig själv att det kan vara svårt att genomföra en flytt på cykel. Att få hjälp av en flyttfirma göteborg om man vill flytta till, från eller inom staden, kan vara skönt så att man slipper att transportera flyttlasset själv.

Andra saker du kan välja för att förbättra:

  • Tygpåsar. Köp miljövänliga tygpåsar som du kan ta med dig när du ska handla, oavsett om det är livsmedel eller annat du ska införskaffa så gör plastpåsarna onödig skada. Så ha alltid en liten tygpåse med dig när du är på språng.
  • Sugrör. Att undvika sugrören är bra, då de faktiskt inte behövs. Men om du absolut vill ha sugrör eller om barnen kanske uppskattar det på kalasen, så skippa plastiga engångssugrör och välj istället sugrör som kan användas flera gånger, exempelvis i stål.
  • Kläder. Det är både miljösmart och roligt med second hand, då du kan hitta unika kläder och även sådana som inte är på modet just nu. Klädbibliotek finns på en del orter i Sverige och vi får hålla tummarna för att det snart blir den nya trenden. På så sätt kan du hyra finkläderna, något som skulle uppskattas av många. Det är kul att klä upp sig, men mindre kul att låta den dyra finklänningen hänga i garderoben för att endast användas vid ett tillfälle. Du kan även förnya dina gamla kläder genom att sy om dem eller piffa upp med någon detalj från något annat du har liggandes där hemma.

Det finns massor av vardagliga miljöbovar man kan undvika, men här har du förhoppningsvis hittat något som du kan förbättra på din front.