Första steget mot ditt eget ekologiska minijordbruk

Att arbeta som bonde är minst sagt ett hårt arbete. Men det betyder inte att valet står mellan att vara fullfjädrad lantis på heltid och metropolitansk stadsbo – det går att balansera och vara båda delarna. Ekologiska jordbruk blir alltmer populära och med ny teknik är det möjligt att bedriva ett litet själv.

Ett ekologiskt minijordbruk ska främst nyttjas i syfte att koppla av, ha roligt, lära sig nya saker eller främja hälsan – precis som andra givande hobbys. Fördelen med ett minijordbruk är alltså att du kan odla precis vad du vill, lära dig mer om maskiner, odling och kanske jordbrukets historia.

Planering, inköp och tips för hemmajordbruket

Till en början behöver du inte bry dig om inköp av verktyg och maskiner. Ta din tid med planeringen och analysera din mark. Hur stor yta kan jag odla på? Vad vill jag odla? Hur mycket arbete krävs för de olika grödorna? Det är några frågor du bör ställa dig innan du ger dig på nästa steg.

Nästa steg kan vara att titta på fyrhjulingar och harvar för att luckra upp odlingsmarken, eller kanske bara jämna till grusvägen. En fyrhjuling och en liten harv för personligt bruk kan ha många användningsområden på lantstället. När du börjar arbeta med jorden kanske det ger dig inspiration att studera ekologi närmare.

När det kommer till vad man bör odla så beror det helt på vad man känner för. Ett tips kan vara att kolla runt med grannbönderna eller grannar som kanske har ett växthus eller annan odling. Det är både ekonomiskt fördelaktigt och roligt att kunna byta fröer med varandra. Det är också ett fantastiskt sätt att få inspiration och tips på vad du kan göra för att utveckla dina egna odlingar.