Världens 3 mest förorenade platser

Världen behöver fler människor med bra utbildning som kan hjälpa till att utveckla miljövänliga alternativ. Det spelar ingen roll vilken sektor det rör sig om: fordon, administration, industriproduktion o.s.v. Om vi ska tro klimatforskningen måste mänskligheten ta sitt ansvar inom alla sektorer. Oavsett vilken bransch du vill verka inom så går den enklaste vägen till en bra utbildning via högskoleprovet. Men hur förbereder du dig på bästa sätt för högskoleprovet? Högskoleprovguiden är din definitiva guide till högskoleprovet 2020 som hjälper till med allt från bokning till studieguider, tips och allt annat som behövs för att du ska kunna skriva ett fantastiskt högskoleprov nästa år. Om du är engagerad i miljön kanske du kan vara en av, förhoppningsvis, många som hjälper till att göra saker och ting bättre. För som vi ska se finns det platser på jorden som är så sanslöst förorenade att det sätter mänsklighetens förmåga till kortsiktigt tänkande i helt ny dager.

3. Linfen, Kina

Linfen i Kina är plats för världens förmodligen mest intensiva kolutvinning, varav en stor del av den sker illegalt. Det har gjort Linfen till världens mest förorenade stad. Ett tragiskt öde för en stad som en gång var känt för sin fina miljö. Före år 1978 var Linfen känt för sin omgivande natur och sitt jordbruk. Numera domineras staden av industrin. Runt staden ligger ett flertal tunga industrityper mestadels inom energisektorn. Det har lett till att Linfen rankats som den plats i världen med sämst luftkvalitet och att den under ca. två decennier funnits med på topp tio-listor över världens smutsigaste städer.

2. Kaktus-domen, Runit, Stilla havet

Runit är en liten ö i en korallatoll känd som Enewetak i Stilla havet. För blotta ögat är miljön här fantastisk, paradisiskt rent utav. Men skenet bedrar. Runit är nämligen en plats där USA valt att förvara skrot och rester som blivit över från de radioaktiva testsprängningar landet ägnade sig åt mellan 1946-1958. Över skrotet har man byggt en ca. halvmeter tjock dom som är tänkt att skydda omgivningen från radioaktiv strålning. Det funkar uppenbarligen sådär. År 2013 kunde man konstatera att domen läcker. Området är helt obeboeligt och med tanke på att radioaktivt material bryts ned över tusentals år kommer det dröja lång tid innan paradisön blir tillgänglig att besöka.

1. Karabash, Ryssland

Den ryska staden Karabash ligger belägen i ett område som inte kan beskrivas som annat än apokalyptiskt. Mer än ett århundrade av gruvdrift och mycket liten hänsyn till miljön har gjord staden och området runt omkring till ett dött landskap. Från att ha haft mer än 50 000 invånare bor där idag inte mer än 10 000 invånare som plågas av sjukdomar som cancer och luftrörsbesvär. En stad som fungerar som ännu en varning för vad som händer om vi inte tar hänsyn till miljön.