Hus, värme och miljö

Genom att använda ett värmesystem till huset som är effektivt och anpassat, sparar du på plånbok, energi och miljö. Alla värmesystem passar inte för alla, och det finns mycket att göra för att kunna spara in på energiförbrukningen i ett hushåll.

Spara energi

Oavsett vad du har för värmesystem, eller om du endast använder lågenergilampor och släcker i alla rum du inte befinner dig i, lagar mat på eftervärme och alltid har ett extra par raggsockar på dig vintertid, så kommer du att använda el. Det går inte att klara sig utan el i dagens moderna samhälle, och om du ändå måste ha el varför kan du inte använda ett lite miljövänligare alternativ? Elbolaget Tibber.com/se/ erbjuder grön el direkt från producenten och genom att vara ett digitalt bolag minimerar Tibber dessutom sin pappershantering, vilket bara det är en vinst för miljön.

Men för att i första hand spara energi, och även el, så bör du se över husets klimatskal.

Vad är ett klimatskal?

Ett klimatskal är väggar, tak, golv, fönster och dörrar på ett hus, väldigt enkelt förklarat. Det är de delar av huset som är i kontakt med omvärlden, och därför de delar som kan läcka värme. Har du en gisten dörr eller ett dragigt fönster? Massor av ren energi rymmer sin kos genom otätade hål på olika sätt. Detta är energi som hade kunnat nyttjas bättre. Klimatskalet kan tätas så att mindre värme och energi rymmer, och det enklaste och billigaste är att se över fönster och dörrars tätningslister i första hand. Det går att byta fönster och dörrar till energisnålare alternativ och du kan välja att tilläggsisolera hela eller delar av huset, både väggar och golv, källare som vind och takbjälklag. Ett tätare hus blir lättare att värma upp, men du kan inte täta hur som helst. Det måste finnas en tillräcklig ventilation, annars kan det bli för tätt och fuktproblem och mögel kan uppstå. För att motverka detta är det därför bra och extra ventilation installeras efter större tätningar, och det finns även system som återvinner värmen från den utgående ventilationsluften för att värmespillet ska hållas på ett minimum.

Värmesystem

För att miljön ska må så bra som möjligt gäller det att ha ett balanserat och reglerat värmesystem. Att välja rätt värmesystem kan vara en djungel, men att ha olja eller direktverkande el som enda uppvärmning till huset är inte det bästa för miljön. Vissa system fungerar bättre i hus med öppen planlösning och kanske inte alls värmer upp alla separata smårum, så det gäller att se det specifika husets förutsättningar. Det måste vara energieffektivt. I hus med många skrymslen, vrår och rum är ofta vattenburen värme via element ett bra alternativ, medan öppen planlösning kan göra att värme från kamin och utblås från luftvärmepump kan sprida en behaglig temperatur i så gott som hela huset.

Både du och miljön tjänar på att du ser över klimatskalet och uppvärmningen av ditt hus. Visst är det väldigt onödigt att elda för kråkorna till ingen nytta?