Så blir du mer miljömedveten

 

I dagens moderniserade värld kan det kännas svårt att veta vad som gynnar miljön – och vad som skadar den. Det kommer ständigt nya rön om hur miljöförstörelse och klimatförändringar hotar att åsamka stora skador på vår jord. De goda nyheterna är att det finns sätt för vem som helst att göra en positiv skillnad när det kommer till miljön. Även små förändringar kan ha stora konsekvenser när många människor hjälps åt. Med några handfasta tips blir det lättare att se över ditt beteende i vardagen och kontrollera var du kan göra mer för att vi alla ska ha en bättre värld att leva i.

Strömförbrukning och värmekällor är en punkt som spelar stor roll för vår miljö. Mycket av energin som framställs idag kommer nämligen ifrån smutsiga källor – sådant somRejoicing in a stunning natural bamboo forest at sunrise. Stock image with the cocepts of success, winning, joy, nature, environment, spirituality and religion. släpper ut höga halter av fossilt bränsle. Detta fossila bränsle är i sin tur det som gör att jorden riskerar att värmas upp. För dig som bor i ett hus eller lägenhet med direktverkande el kan det därför finnas goda skäl att kolla upp varifrån du får din el. Det bästa är att välja ett rent sätt att generera elektricitet som vindkraft eller solenergi, men det är inte alltid en sådan lösning finns tillgänglig. Alla kan dock välja att se över sin strömförbrukning genom att exempelvis stänga av prylar istället för att sätta dem på standby eller släcka lampor när du går ut ur rummet.

Ett annat sätt att minska sitt avtryck av fossila bränslen är att välja ett bättre transportsätt. Om du flyger ofta och mycket har du troligen en större förbrukning än någon som tar tåget. Att åka tåg är i regel ett bra sätt att förflytta sig på ett miljövänligt samtidigt som det går relativt snabbt och smidigt. Även om det kan vara svårare att åka tåg under de allra längsta distanserna är det ett bra alternativ mellan storstäder. Även buss kan vara ett relativt miljövänligt sätt eftersom det rymmer fler passagerare än individuella bilar.

Det finns också andra sätt att dra ditt strå till stacken. Genom att exempelvis beställa en radonmätning eller titta över din sopsortering kan du vara säker på att du inte släpper ut miljöfarliga gifter i naturen.