Kött – en miljöbov?


Kött är en självklar del av dieten för många svenskar. Frågan är dock om vi bör ta oss en titt på kött och fundera på alternativ. Enligt vissa forskare och bedömare ställer köttätandet nämligen till med negativa konsekvenser för miljön. Jämfört med andra typer av mat är kött ett förhållandevis dyrt livsmedel att producera. Det krävs såväl uppfödning av djur som slaktning för att köttet ska kunna serveras till oss. Det betyder fler och större utsläpp under köttets färd från djur till tallrik. Samtidigt hävdar andra att köttets miljöfarlighet är överdrivet och att vi bör koncentrera oss på andra åtgärder. Hur bör vi egentligen se på köttet ur miljöperspektiv?

 

Rapporter har visat att svensken äter omkring 50 kg kött varje år. Det gör att det krävs en stor köttproduktion för att mätta vår konsumtion. En anledning till att kött är så pass miljöfarligt är för att djuren själva står för en del av utsläppen. Friends camping and having a barbecue in forestDeras matsmältningssystem ger upphov till en hel del växthusgaser som åker ut i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen. Ett annat miljöproblem som är associerat med djurproduktion är skövlandet av skog. För att djuren ska ha någonstans att beta har nämligen många bönder och företag valt att avverka skogen – och det är en anledning till att växthusgaserna inte längre kan hanteras av naturen.

Även transporten är förstås en viktig faktor i frågan. Idag är mycket av vårt kött producerat i ett annat land, förpackat i ett nytt och konsumerat i ett tredje. Det gör att det krävs långa transporter via framför allt lastbilar som släpper ut avgaser på vägarna. Även andra livsmedel har förstås transport som negativ punkt i den totala sammanräkningen, men kött är extra transportkrävande eftersom de ofta behöver extra säkerhet när det kommer till frakt av levande djur.

Sammantaget målar det en bild av kött som definitivt är negativt för den totala miljövänligheten. Samtidigt finns det sätt att minska dina utsläpp utan att behöva bli vegetarian på heltid. Om du gillar ditt kött men inte är beredd att dra ned på det helt och hållet kan du alltid minska dina avtryck genom att köpa lokalproducerat. Då ser du till att göra miljön en tjänst – samtidigt som du i regel får bättre kvalitet på varan.